Tervetuloa Hämeenlinnaan ja Verkatehtaalle!

Onnistuva liikennepolitiikka on taiteilua erilaisten välttämättömyyksien ja tarpeiden välillä, ja tietenkin pyrkimystä tehdä ihmisten arjesta mahdollisimman sujuvaa.

Olli-Poika Parviainen

Hämeenlinnalla on ilo ja kunnia toimia tulevan Väylät & Liikenne -tapahtuman paikkakuntana. Keskisuuri kasvukaupunkimme Vanajaveden äärellä tarjoaa hyvät puitteet uusille ideoille, kohtaamisille ja luovuudelle.

Hämeenlinna on ollut ja on liikenteen solmukohta. Hämeen härkätie on määrittänyt kaupungin historiaa ja Suomen ensimmäinen rautatielinja rakennettiin Helsingistä Hämeenlinnaan. Kolmostie kulkee kaupungin keskustan läpi kannen alla ja päärata on kaupungille keskeinen. Sijaintimme Tampereen ja pääkaupunkiseudun puolivälissä tarjoaa monia mahdollisuuksia. Suomen vanhimman sisämaakaupungin monipuolinen historia näkyy myös mielenkiintoisena kerroksellisuutena niin kaupunki-, kuin liikennesuunnittelunkin näkökulmista.

Hämeenlinnan kantakaupunki on varsin kompakti, käytännössä kaikki on lähellä ja tarjoammekin hyvät puitteet mutkattomalle arjelle. Tätä vahvistaa myös kaupungissa korostuva lapsiystävällisyys. Kaupunkiin kuuluvat myös sen monet pitäjät ja maantieteellisesti Hämeenlinna levittäytyy laajalle alueelle. Hämeenlinnassa voi tutustua sekä tiiviin urbaaneihin, että maaseutumaisiin alueisiin. Saavutettavuus kaupungin sisällä ja kaupunkiin on keskeinen päätöksenteon arvo.

Kaupunki järjestää myös varsin kattavat joukkoliikennepalvelut ja investoi kasvavasti esimerkiksi pyörätieinfraan. Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelmassa toteutetaan myös kestävän liikkumisen ratkaisuja.

Onnistuva liikennepolitiikka on taiteilua erilaisten välttämättömyyksien ja tarpeiden välillä, ja tietenkin pyrkimystä tehdä ihmisten arjesta mahdollisimman sujuvaa. Esimerkiksi tieverkon korjausvelka, työelämän murros, digitalisaatio, ilmasto- ja energiapolitiikka ja maailmantilanne tuottavat kaikki haasteita myös liikkumisen suunnitteluun. Näitä haasteita meidän on ratkaistava niin paikallisella kuin kansallisella ja kansainväliselläkin tasolla. Tässä työssä tärkeää on uuden omaksuminen, verkostoituminen ja parhaiden käytäntöjen hakeminen.

Uskon, että Väylät & Liikenne -tapahtuma tarjoaa tähän työhön erinomaiset puitteet. Tervetuloa tutustumaan ja innostumaan!

Olli-Poika Parviainen

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja